Güncel Sayı

Cilt: 10 Sayı: 2, 15.10.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Doç. Dr. Abdullah KARATAŞ NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-5120-1203
Kentleşme Politikaları, Yerel Yönetimler, Çevre Eğitimi ve Yaygınlaştırılması
Dr. Öğr. Üyesi Ali ACARAY Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Örgütsel Davranış
Prof. Dr. Ali Rıza SANDALCILAR RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-9185-6968
Ekonomik Entegrasyon, Uluslararası İktisat (Diğer), Dış Ticaret Politikaları, Dış Ticaret, Uluslararası İktisadi Kuruluşlar
Doç. Ayfer ÖZYILMAZ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-9201-2508
Büyüme, Uluslararası Göç
Yrd. Doç. Dr. Ayşe CEBECİOĞLU HALDİZ ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası Kamu Hukuku
Çalışma Ekonomisi, Aile ve Hanehalkı Çalışmaları, Dezavantajlı Gruplar, Çalışma Ekonomisi ve İktisadi Demografi, Uygulamalı Mikro Ekonometri
Finans, Bankacılık ve Sigortacılık
Prof. Dr. Burak DARICI BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ 0000-0003-0765-7374
Para-Bankacılık
Dr. Öğretim Görevlisi Canan ÇETİN Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Uluslararası Göç, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi
Dr. Öğr. Üyesi Dilek ÇELİK ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ, KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI ANABİLİM DALI 0000-0002-4181-8568
E-Devlet, Yerel Yönetimler, Kentsel Politika, Kentleşme Politikaları, Kamu Yönetimi, Kamu Politikası
Kentsel Politika, Kamu Politikası, Kamu Yönetimi
Ortadoğu Çalışmaları
Organizasyon, Yönetim ve Organizasyon Eğitimi
Doç. Emrah ALTUN BARTIN UNIVERSITY
İstatistik, İstatistiksel ve Nicel Genetik, Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler, Uygulamalı İstatistik
Doç. Dr. Hale KIRER SİLVA LECUNA BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
İktisat Teorisi
Dr. Öğr. Üyesi Hazar VURAL JANE İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
Ortadoğu Çalışmaları, Türk Dış Politikası, Uluslararası İlişkiler
Kamu Ekonomisi, Suç Ekonomisi, Maliye Çalışmaları
Politik Ekonomi, Makro İktisat, Büyüme, İstihdam, Uluslararası Finans, Finansal Ekonomi, İktisat Teorisi, Kalkınma Ekonomisi - Mikro
Prof. Dr. Orhan Veli ALICI TARSUS ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-8670-3879
Yerel Yönetimler, Kamu Yönetimi, İdare Hukuku
Kalkınma Ekonomisi - Makro, Büyüme
Strateji, Yönetimde Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Uluslararası İşletmecilik, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurumsal Yönetişim, Organizasyon ve Yönetim Teorisi, Örgütsel Davranış
Doç. Dr. Sercan YAVAN AYDIN ADNAN MENDERES UNIVERSITY 0000-0002-9873-5931
Maliye Kuramı, Çevre Yönetimi, Maliye Çalışmaları, Kamu Maliyesi
Prof. Dr. Taner AKÇACI Gaziantep Üniversitesi
Büyüme
Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış (Diğer), Uluslararası İşletmecilik, Strateji
Prof. Dr. Veysel AYHAN BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
Uluslararası Göç, Ortadoğu Çalışmaları
Prof. Dr. Yesim ALİEFENDİOGLU ANKARA ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
Uygulamalı Ekonomi (Diğer), Konut Piyasası, Kalkınma ve Yönetim, Gayrimenkul Değerleme ve Finansmanı
Prof. Dr. Zehra ABDİOĞLU KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-1653-2840
Uygulamalı Makro Ekonometri
Doç. Dr. Zeki UÇAR BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Örgütsel Davranış, Organizasyon, Organizasyon ve Yönetim Teorisi
Anayasa ve Siyasal Kurumlar, Yerel Yönetimler, Kentsel Politika, Kamu Yönetimi, Katılım ve Yönetişim, Türk Siyasal Hayatı
Zaman Serileri Analizi, Makro İktisat, Para Politikası

Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi (UEYD), yüksek kaliteli araştırmaların yayılması yoluyla ekonomi ve yenilik anlayışını ilerletmeyi amaçlamaktadır. Dergi, akademisyenler, araştırmacılar ve uygulayıcılar için aşağıdakiler de dahil olmak üzere geniş bir konu yelpazesine sahiptir:

• Ekonomi Teorisi ve Politikası
• İşletme Yönetimi ve Strateji
• Finansal Ekonomi ve Risk Yönetimi
• Ekonometri ve Kantitatif Yöntemler
• İşgücü Ekonomisi ve İstihdam Çalışmaları
• Kamu Yönetimi ve Yönetişim
• Uluslararası Ticaret ve Kalkınma
• Çevresel ve Sürdürülebilir Ekonomi

Dergi, disiplinler arası yaklaşımları teşvik eder ve bu alanlarda literatüre ve uygulamalara katkıda bulunan ampirik, teorik ve metodolojik çalışmaları memnuniyetle karşılar. UEYD, akademik tartışmayı teşvik etmeye ve yenilikçi bilgi sunan, politika önerileri getiren ve küresel ekonomik manzaradaki çağdaş zorluklara değinen makale gönderimlerini teşvik etmektedir.

UEYD, açık erişimli, çift kör hakem değerlendirmesine tabi tutulan ve yılda iki kez yayımlanan bir akademik dergidir. Katı hakem değerlendirme standartlarına uyarak ve etik yayıncılık uygulamalarına bağlı kalarak, UEYD, dünya çapında ekonomik ve yenilikçi bilginin gelişimini destekleyen önde gelen bir dergi olma yolunda çaba göstermektedir.

Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderilecek makaleler aşağıda belirtilen kurallar doğrultusunda hazırlanır:
1. Makale metninde makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları, en fazla 200 kelimelik Türkçe ve İngilizce özetleri yer almalıdır. Özetlerde; amaç, yöntem ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir. Türkçe ve İngilizce özetlerin altında, en az üç en fazla beş anahtar kelimeye yer verilmelidir.
2. Dergiye gönderilecek yazılar Microsoft Word programında Times New Roman yazı karakteri ile hazırlanmalıdır. Makale 12 punto, tek satır aralıklı, ekler ve kaynakça dahil 20 sayfayı aşmamalıdır.
3. Marj ayarları; üst 4 cm, alt 3,5 cm, sağ 3,5 cm, sol 3,5 cm olmalıdır.
4. Makale başlığı, makale hangi dilde ise önce o dilde ilk harfler büyük olacak şekilde 14 punto, koyu ve sayfaya ortalı olarak verilmelidir. Daha sonra yazar/yazarların sadece ad ve soyadları sağa dayalı olarak yer almalı, yazar/yazarların unvan, kurum adı ve e-posta adresleri dipnotta gösterilmelidir. Ardından makalenin ilgili dildeki özeti (italik) ve anahtar kelimeleri olmalıdır. Bu bilgilerden sonra makalenin diğer dildeki karşılığı ilk harfler büyük olacak şekilde 14 punto, koyu ve sayfaya ortalı olarak verilmelidir. Son olarak, makalenin ilgili dildeki özeti (italik) ve anahtar kelimelerine yer verilmelidir.
5. Metin içinde başlıklar 1., 1.1., 1.1.2. şeklinde numaralandırılmalıdır. Tüm başlıklar 12 punto ve koyu olarak verilmelidir. Başlıklar ve metinler sola dayalı olmalı, başlıklar ile metin ve paragraflar arasında boşluk olmamalıdır. Tüm metinde önce ve sonra 6nk boşluk bırakılmalıdır.
6. Tablo ve şekillere başlık ve sıra numarası verilmeli, başlıklar tabloların üzerinde (Tablo 1: Tablo adı), şekiller şekillerin üstünde (Şekil 1: Şekil adı) yer almalıdır. Tablo ve Şekil adı 11 punto olmalıdır.
7. Denklemler sayfanın ortasında yer almalı ve her denkleme mutlaka bir sıra numarası verilmelidir. Denklemlerin sıra numaraları sayfanın sağına yaslı ve parantez içinde olmalıdır.
8. Metin içi atıflarda kaynak gösterme (yazar/yazarların soyadı, kaynağın yılı: sayfa numarası/numaraları) şeklinde olmalıdır (Romer, 1986: 1020). Üçten fazla yazarı olan kaynaklarda ilk yazarın soyadı vd., kaynağın yılı: sayfa numarası/numaraları şeklinde düzenlenmelidir (Köse vd., 2006: 5).
9. Metin içinde, yukarıdaki gibi gönderme yapılan bütün kaynaklar, “Kaynakça” listesinde alfabetik sırayla ve aşağıdaki kaynakça yazım örneklerinde belirtildiği biçimde yer almalıdır.
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisinde 4. cilt, 2. sayıdan itibaren APA referans biçimini kullanmaktadır. Yayın türlerine göre referans örnekleri aşağıda yer almaktadır. Aşağıda yer almayan durumlar için APA referans gösterimine bakılabilir.
     Kaynakça Yazım Örnekleri
     Makale
Romer, P. M. (1986). Increasing Returns and Long-Run Growth. The Journal of Political Economy, 94(5), 1002-1037.
Levine, R. ve Renelt, D. (1992). A Sensitivity Analysis of Cross-County Growth Regressions. The American Economic Review, 82(4), 942-963.
Köse M. A., Prasad, E., Rogoff, K. ve Wei, S. J. (2006). Financial Globalization: A Reappraisal. IMF Working Paper, WP/06/189.
     Kitap
Romer, D. (1996). Advanced Macroeconomics, New York: McGraw-Hill.
Aghion, P. ve Howitt, P. (1997). Endogenous Growth Theory. Cambridge, MA: MIT Press.
Kazgan, G. (1992). İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  İnternet Kaynakları
Carkovic, M. ve Levine, R. (2002). Does Foreign Direct Investment Accelerate Growth?. http://siteresources.worldbank.org/INTFR/Resources/fdi.pdf (Erişim: 25.02.2015).
Krugman, P. (2007). Trade and Inequality. http://www.voxeu.org/article/trade-and-inequality-revisited (Erişim: 12.03.2014).

A) Yayın Politikası
1. Makale Gönderimi

Makale gönderimi, derginin yazım kurallarına uygun olmalıdır. Yazarlar, özet, anahtar kelime ve kaynakçayı yazım kurallarına uygun formatta sağlamalıdır. Makaleler, derginin çevrimiçi gönderim sistemi üzerinden gönderilmelidir.
2. Yayın Sıklığı
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi (UEYD), Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanan bir dergidir. Yazarlar, çalışmalarını istedikleri zaman gönderebilirler. Değerlendirme süreci tamamlanan makaleler, kabul aldıkları tarihe göre yayınlanır.
3. Açık Erişim Politikası
UEYD, tüm makalelerin yayınlanır yayınlanmaz dünya genelinde okuyuculara ücretsiz olarak sunulduğu bir açık erişim dergisidir. Bu, araştırma bulgularının en üst seviyede yayılmasını sağlar.
4. Gizlilik Beyanı
Bu sitede toplanan isimler ve e-posta adresleri gibi kişisel veriler yalnızca burada belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanılacak olup, başka amaçlar için kullanılmayacaktır.
5. Telif Hakkı Bildirimi
Yazarlar, Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi'ne (UEYD) değerlendirme ve yayın için gönderilen makalelerin daha önce yayınlanmadığını, yayınlanmak üzere kabul edilmediğini veya başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmediğini beyan ederler. Yazarlar, çalışmalarının telif hakkını korurken, dergiye ilk yayın hakkını verirler. Çalışmanın içeriği ile ilgili tüm yasal sorumluluk yazar(lar)a aittir. Çalışma için telif ücreti ödenmez. Makaleler, uygun referans verildiği sürece alıntılanabilir.
6. Hakemlik Süreci
UEYD'ye gönderilen tüm makaleler çift kör hakemlik sürecinden geçer. Her makale, alandaki en az iki bağımsız uzman tarafından incelenir ve bu inceleme yüksek kalite ve tarafsız değerlendirme sağlamak içindir. Hakemler, makalenin özgünlüğünü, metodolojik özgünlüğünü ve önemini değerlendirirler. Hakemlerin kimlikleri gizli tutulur ve yazarların kimlikleri hakemlere açıklanmaz.
UEYD çevrimiçi olarak faaliyet gösterir ve makale değerlendirme süresi 2-3 ay arasında değişir. Olumlu değerlendirmeler sonucunda, yazarlar editör tarafından imzalanmış bir kabul belgesi talep edebilirler. Ayrıca, kabul edilen makaleler ana sayfadaki "Kabul Edilen Gönderiler" bölümünden de takip edilebilmektedir.
7. Editör Kurulu Kararı
Düzeltme ve Kabul: Hakem raporlarına dayalı olarak düzeltme yapılması gerekiyorsa, yazarlar bilgilendirilir ve belirlenen süre içinde düzeltme yapmaları istenir. Düzeltilmiş makaleler, hakemler tarafından yeniden değerlendirmeye tabi tutulabilir.
Son Karar: Son karar, hakemlerin raporları, yazarların düzeltmeleri ve editoryal ekibin önerileri doğrultusunda Baş Editör tarafından verilir. Baş Editör, hakem raporlarının doğruluğunu ve tarafsızlığını değerlendirir ve makalenin kabulü veya reddi konusunda karar verir. Kabul edilen makaleler kabul sırasına göre yayınlanır.
8. Özgünlük ve İntihal
UEYD’ye gönderilen tüm çalışmalar özgün olmalı ve değerlendirilmek üzere başka bir dergiye gönderilmiş olmamalıdır. Makaleler, iThenticate yazılımı kullanılarak intihal kontrolünden geçirilir.
9. Verilere Erişilebilirlik
Yazarlar, araştırma bulgularının şeffaflığını ve yeniden üretilebilirliğini teşvik etmek için talep halinde çalışmada kullanılan veriyi hakemlere iletmeyi taahhüt etmelidir.
10. İtirazlar ve Şikayetler
Yazarlar, makalelerinin haksız yere reddedildiğine inanıyorsa, itirazlarını editoryal ofisle iletişime geçerek yapabilirler. Editoryal süreçler veya hakem davranışıyla ilgili şikayetler, dergi politikalarına uygun olarak hızla araştırılacak ve incelenecektir.

B) Etik İlkeler
Yazarlar, hakemler ve editörler en yüksek etik standartlara uymalıdır. UEYD, Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) yönergelerini takip eder. Veri uydurma, yanlışlık veya uygunsuz yazar listesi gibi her türlü suistimal, COPE'nin ilkelerine göre ele alınacaktır.
1. Çıkar Çatışması Beyanı
Yazarlar, çalışmalarıyla ilgili herhangi bir çıkar çatışmasını beyan etmelidir. Yazarlar, çalışmalarının sonuçlarını veya yorumlarını etkileyebilecek mali veya kişisel ilişkileri açıklamalıdır. Çıkar çatışması beyanı, makale gönderim sürecinde sunulmalıdır.
2. Yazarlık ve Katkılar
Yazar Katkıları: Yazarlar, makalede listelenen her yazarın çalışmaya önemli katkılarda bulunduğunu temin etmelidir. Yazarlar, araştırma tasarımı, veri toplama, analiz, yazma veya revizyon gibi süreçlere aktif olarak katılmış olmalıdır.
Katkıların Tanınması: Her yazarın katkısı açıkça belirtilmeli ve yazar sırası bu katkılara göre düzenlenmelidir. Araştırmaya katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak dahil edilmemelidir.
Yazar Sıralaması ve Değişiklikler: Yazarlar, yazar listesini ve sıralamasını dikkatle düşünmeli ve orijinal başvuru sırasında kesin listeyi sağlamalıdır. Makale yayına kabul edildikten sonra yazar sıralaması değiştirilemez ve yeni yazar eklenemez.
Yapay Zeka Destekli Teknolojilerin Kullanımı: Yapay zeka araçları, yalnızca çalışmanın okunabilirliğini ve dilini iyileştirmek amacıyla kullanılmalıdır. Yapay zeka araçlarının kullanımı, yazarlar tarafından dikkatle denetlenmeli ve yapay zeka araçları yazar olarak gösterilmemelidir. Çalışmanın içeriğinden nihai olarak yazarlar sorumludur.
3. Geri Çekme ve Düzeltme Politikası
Yayınlanmış bir makalenin hatalı veya yanıltıcı olduğu tespit edilirse, geri çekilebilir veya düzeltilebilir. Yazarlar, çalışmalarındaki herhangi bir hatayı keşfettiklerinde derhal editoryal ekibi bilgilendirmekle yükümlüdür.
Etik İhlalleri: Ciddi etik ihlaller veya büyük metodolojik hatalar tespit edildiğinde makaleler geri çekilir. Bu durumlar arasında intihal, veri uydurma veya manipülasyon gibi ihlaller bulunur.
Geri Çekme Bildirimi: Geri çekme kararı okuyuculara açıkça bildirilir ve geri çekilen makaleler derginin dijital arşivinden kaldırılır. Geri çekme bildirimleri, orijinal makaleye bir bağlantı ile yayınlanır.
4. İnsan Deneklerini İçeren Araştırma Etiği
Etik Kurul Onayı: İnsan deneklerini içeren tüm araştırmalar, ilgili etik kurul veya kurum tarafından onaylanmış olmalıdır. Yazarlar, çalışmanın bir etik kurul tarafından onaylandığını belirtmeli ve etik onay numarasını makalede açıkça belirtmelidir. İnsan deneklerini içeren araştırmalar için katılımcılardan bilgilendirilmiş onay alınmalıdır. Katılımcıların anonimliği korunmalı ve araştırma etik yönergelere uygun olarak yapılmalıdır.
5. Yazarların Etik Sorumlulukları
Özgünlük ve İntihal: Yazarlar, çalışmalarının özgün olduğunu ve başkalarının çalışmalarını ve sözlerini doğru şekilde alıntılamaları veya belirtmeleri gerektiğini sağlamalıdır. İntihal, tüm şekilleriyle etik olmayan yayıncılık davranışını teşkil eder ve kabul edilemez.
Veri Erişimi ve Saklama: Yazarlar, makaleleriyle ilgili ham verileri editoryal inceleme için sağlamaya hazır olmalı ve bu verileri makale yayımlandıktan sonra makul bir süre saklamalıdır.
Çoklu, Tekrarlı veya Eşzamanlı Yayın: Yazarlar aynı makaleyi eşzamanlı olarak birden fazla dergiye göndermemelidir. Aynı makalenin eşzamanlı olarak birden fazla dergiye gönderilmesi etik olmayan yayıncılık davranışını teşkil eder.
Kaynakların Belirtilmesi: Başkalarının çalışmalarının doğru şekilde teşekkürü her zaman yapılmalıdır. Yazarlar, rapor edilen çalışmanın doğasını belirlemede etkili olmuş yayınları alıntılamalıdır.
Makalede Yazarlık: Yazarlık, rapor edilen çalışmanın kavramsallaştırılması, tasarımı, yürütülmesi veya yorumlanmasına önemli katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkıda bulunanların tamamı ortak yazar olarak listelenmelidir. Araştırma projesinin belirli temel yönlerine katılan diğer kişiler, katkıda bulunanlar olarak teşekkür edilmelidir.
Açıklama ve Çıkar Çatışmaları: Tüm yazarlar, makalelerinde çalışmanın sonuçlarını veya yorumunu etkileyebilecek mali veya diğer maddi çıkar çatışmalarını açıklamalıdır.
Yayımlanmış Eserlerde Temel Hatalar: Bir yazar, yayımlanmış eserinde önemli bir hata veya yanlışlık tespit ettiğinde, bu hatayı dergi editörüne veya yayıncıya derhal bildirmek ve makalenin geri çekilmesi veya düzeltilmesi için editörle işbirliği yapmak zorundadır.
6. Editörlerin Etik Sorumlulukları
Yayın Kararları: Editör, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin yayımlanması gerektiğine karar verme sorumluluğunu taşır. Editör, derginin editör kurulunun politikalarıyla yönlendirilir ve o sırada yürürlükte olan telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gereklilikleri uygular.
Tarafsızlık: Editör, dergiye gönderilen her makalenin entelektüel içeriğini, yazarın ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini inancı, etnik kökeni, vatandaşlığı veya siyasi felsefesine bakılmaksızın değerlendirmelidir.
Gizlilik: Editör ve yayın kurulu, gönderilen bir makale hakkında ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemlerle ilgili bilgi paylaşmamalıdır.
Açıklama ve Çıkar Çatışmaları: Gönderilen bir makalede açıklanmayan materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan editörün kendi araştırmalarında kullanılamaz.
7. Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Editoryal Kararlara Katkı: Hakem değerlendirmesi, editöre editoryal kararlar vermede yardımcı olur ve editoryal iletişim aracılığıyla yazara makaleyi geliştirmede de yardımcı olabilir.
Zamanında Geri Bildirim: Seçilen herhangi bir hakem, bir makaleyi incelemek için kendini yetersiz hissediyorsa veya zamanında inceleme yapamayacağını biliyorsa, editörü bilgilendirmeli ve inceleme sürecinden çekilmelidir.
Gizlilik: İnceleme için alınan herhangi bir makale gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Bu belgeler, editörün yetkilendirdiği durumlar dışında başkalarıyla paylaşılmamalı veya tartışılmamalıdır.
Nesnellik Standartları: Değerlendirmeler nesnel bir şekilde yapılmalıdır. Yazarın kişisel olarak eleştirilmesi uygun değildir. Hakemler, görüşlerini açık ve destekleyici argümanlarla ifade etmelidir.
Kaynakların Belirtilmesi: Hakemler, yazarlar tarafından alıntılanmamış ilgili yayınlanmış çalışmaları belirlemelidir. Herhangi bir gözlem, türetme veya argümanın daha önce rapor edildiği belirtilmelidir. Hakem, ayrıca incelediği makale ile bildiği diğer yayımlanmış makaleler arasında önemli benzerlik veya örtüşme olup olmadığını editörün dikkatine sunmalıdır.
Açıklama ve Çıkar Çatışması: Hakemlik sürecinde elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel çıkar sağlamak için kullanılmamalıdır. Hakemler, yazarlarla, şirketlerle veya makalelerle ilişkili kuruluşlarla rekabetçi, işbirlikçi veya diğer ilişkilerden kaynaklanan çıkar çatışmaları olduğunda makaleleri değerlendirmemelidir.
8. Yayıncının Etik Sorumlulukları
Etik Dışı Yayıncılık Davranışının Ele Alınması: İddia edilen veya kanıtlanmış bilimsel suistimal, sahte yayın veya intihal durumlarında, yayıncı, editörlerle yakın işbirliği içinde, durumu açıklığa kavuşturmak ve ilgili makaleyi değiştirmek için gerekli tüm önlemleri alacaktır. Bu, ilgili çalışmanın bir düzeltme, açıklama veya geri çekme bildiriminin derhal yayımlanmasını içerir.
Dergi İçeriğine Erişim: Yayıncı, akademik araştırmaların kalıcı olarak erişilebilirliğini ve korunmasını sağlamaya kararlıdır ve bu amaca ulaşmak için kuruluşlarla işbirliği yapar ve kendi dijital arşivimizi sürdürür.

Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi yayın hayatına başladığı (2015 yılı) günden bugüne 10 yılda başvuru veya değerlendirme ücreti altında her hangi bir ücret almamıştır. Bu süreçte tüm işlemler gönüllülük esasına göre yürütülmüştür. Ancak derginin düzenli ve zamanında çıkarılabilmesi yoğun emek ve zaman gerektirmektedir. Dergimiz 2024 yılı itibariyle "Editoryal İşlem Ücreti” almaya karar vermiştir.
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisine gönderilen makalelerden makalenin kabul veya ret durumuna bakılmaksızın makale dergiye gönderilirken "Editoryal İşlem Ücreti” alınacaktır. Makale değerlendirme sürecinin herhangi bir aşamasında makalenin ret edilmesi veya yazarı tarafından geri çekilmesi durumlarında "Editoryal İşlem Ücreti” iade edilmeyecektir.
Editoryal İşlem Ücreti'nin yatırılacağı hesap numarası makale dergi sistemine yüklendikten sonra sorumlu yazara mail yoluyla iletilecektir. Editoryal İşlem Ücreti yatırıldıktan sonra makalenin hakemlik süreci başlatılacaktır. 7 işgünü içinde ücretin yatırılmaması durumunda makale sorumlu yazara iade edilecektir.

Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü, 61080, Trabzon/Türkiye

https://dergipark.org.tr/en/pub/ueyd

28816

 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.