Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi (UEYD), yüksek kaliteli araştırmaların yayılması yoluyla ekonomi ve yenilik anlayışını ilerletmeyi amaçlamaktadır. Dergi, akademisyenler, araştırmacılar ve uygulayıcılar için aşağıdakiler de dahil olmak üzere geniş bir konu yelpazesine sahiptir:
• Ekonomi Teorisi ve Politikası
• İşletme Yönetimi ve Strateji
• Finansal Ekonomi ve Risk Yönetimi
• Ekonometri ve Kantitatif Yöntemler
• İşgücü Ekonomisi ve İstihdam Çalışmaları
• Kamu Yönetimi ve Yönetişim
• Uluslararası Ticaret ve Kalkınma
• Çevresel ve Sürdürülebilir Ekonomi
Dergi, disiplinler arası yaklaşımları teşvik eder ve bu alanlarda literatüre ve uygulamalara katkıda bulunan ampirik, teorik ve metodolojik çalışmaları memnuniyetle karşılar. UEYD, akademik tartışmayı teşvik etmeye ve yenilikçi bilgi sunan, politika önerileri getiren ve küresel ekonomik manzaradaki çağdaş zorluklara değinen makale gönderimlerini teşvik etmektedir.
UEYD, açık erişimli, çift kör hakem değerlendirmesine tabi tutulan ve yılda iki kez yayımlanan bir akademik dergidir. Katı hakem değerlendirme standartlarına uyarak ve etik yayıncılık uygulamalarına bağlı kalarak, UEYD, dünya çapında ekonomik ve yenilikçi bilginin gelişimini destekleyen önde gelen bir dergi olma yolunda çaba göstermektedir.
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderilecek makaleler aşağıda belirtilen kurallar doğrultusunda hazırlanır:
1. Makale metninde makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları, en fazla 200 kelimelik Türkçe ve İngilizce özetleri yer almalıdır. Özetlerde; amaç, yöntem ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir. Türkçe ve İngilizce özetlerin altında, en az üç en fazla beş anahtar kelimeye yer verilmelidir.
2. Dergiye gönderilecek yazılar Microsoft Word programında Times New Roman yazı karakteri ile hazırlanmalıdır. Makale 12 punto, tek satır aralıklı, ekler ve kaynakça dahil 20 sayfayı aşmamalıdır.
3. Marj ayarları; üst 4 cm, alt 3,5 cm, sağ 3,5 cm, sol 3,5 cm olmalıdır.
4. Makale başlığı, makale hangi dilde ise önce o dilde ilk harfler büyük olacak şekilde 14 punto, koyu ve sayfaya ortalı olarak verilmelidir. Daha sonra yazar/yazarların sadece ad ve soyadları sağa dayalı olarak yer almalı, yazar/yazarların unvan, kurum adı ve e-posta adresleri dipnotta gösterilmelidir. Ardından makalenin ilgili dildeki özeti (italik) ve anahtar kelimeleri olmalıdır. Bu bilgilerden sonra makalenin diğer dildeki karşılığı ilk harfler büyük olacak şekilde 14 punto, koyu ve sayfaya ortalı olarak verilmelidir. Son olarak, makalenin ilgili dildeki özeti (italik) ve anahtar kelimelerine yer verilmelidir.
5. Metin içinde başlıklar 1., 1.1., 1.1.2. şeklinde numaralandırılmalıdır. Tüm başlıklar 12 punto ve koyu olarak verilmelidir. Başlıklar ve metinler sola dayalı olmalı, başlıklar ile metin ve paragraflar arasında boşluk olmamalıdır. Tüm metinde önce ve sonra 6nk boşluk bırakılmalıdır.
6. Tablo ve şekillere başlık ve sıra numarası verilmeli, başlıklar tabloların üzerinde (Tablo 1: Tablo adı), şekiller şekillerin üstünde (Şekil 1: Şekil adı) yer almalıdır. Tablo ve Şekil adı 11 punto olmalıdır.
7. Denklemler sayfanın ortasında yer almalı ve her denkleme mutlaka bir sıra numarası verilmelidir. Denklemlerin sıra numaraları sayfanın sağına yaslı ve parantez içinde olmalıdır.
8. Metin içi atıflarda kaynak gösterme (yazar/yazarların soyadı, kaynağın yılı: sayfa numarası/numaraları) şeklinde olmalıdır (Romer, 1986: 1020). Üçten fazla yazarı olan kaynaklarda ilk yazarın soyadı vd., kaynağın yılı: sayfa numarası/numaraları şeklinde düzenlenmelidir (Köse vd., 2006: 5).
9. Metin içinde, yukarıdaki gibi gönderme yapılan bütün kaynaklar, “Kaynakça” listesinde alfabetik sırayla ve aşağıdaki kaynakça yazım örneklerinde belirtildiği biçimde yer almalıdır.
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisinde 4. cilt, 2. sayıdan itibaren APA referans biçimini kullanmaktadır. Yayın türlerine göre referans örnekleri aşağıda yer almaktadır. Aşağıda yer almayan durumlar için APA referans gösterimine bakılabilir.
Kaynakça Yazım Örnekleri
Makale
Romer, P. M. (1986). Increasing Returns and Long-Run Growth. The Journal of Political Economy, 94(5), 1002-1037.
Levine, R. ve Renelt, D. (1992). A Sensitivity Analysis of Cross-County Growth Regressions. The American Economic Review, 82(4), 942-963.
Köse M. A., Prasad, E., Rogoff, K. ve Wei, S. J. (2006). Financial Globalization: A Reappraisal. IMF Working Paper, WP/06/189.
Kitap
Romer, D. (1996). Advanced Macroeconomics, New York: McGraw-Hill.
Aghion, P. ve Howitt, P. (1997). Endogenous Growth Theory. Cambridge, MA: MIT Press.
Kazgan, G. (1992). İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi, İstanbul: Remzi Kitabevi.
İnternet Kaynakları
Carkovic, M. ve Levine, R. (2002). Does Foreign Direct Investment Accelerate Growth?. http://siteresources.worldbank.org/INTFR/Resources/fdi.pdf (Erişim: 25.02.2015).
Krugman, P. (2007). Trade and Inequality. http://www.voxeu.org/article/trade-and-inequality-revisited (Erişim: 12.03.2014).
A) Yayın Politikası
1. Makale Gönderimi
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi yayın hayatına başladığı (2015 yılı) günden bugüne 10 yılda başvuru veya değerlendirme ücreti altında her hangi bir ücret almamıştır. Bu süreçte tüm işlemler gönüllülük esasına göre yürütülmüştür. Ancak derginin düzenli ve zamanında çıkarılabilmesi yoğun emek ve zaman gerektirmektedir. Dergimiz 2024 yılı itibariyle "Editoryal İşlem Ücreti” almaya karar vermiştir.
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisine gönderilen makalelerden makalenin kabul veya ret durumuna bakılmaksızın makale dergiye gönderilirken "Editoryal İşlem Ücreti” alınacaktır. Makale değerlendirme sürecinin herhangi bir aşamasında makalenin ret edilmesi veya yazarı tarafından geri çekilmesi durumlarında "Editoryal İşlem Ücreti” iade edilmeyecektir.
Editoryal İşlem Ücreti'nin yatırılacağı hesap numarası makale dergi sistemine yüklendikten sonra sorumlu yazara mail yoluyla iletilecektir. Editoryal İşlem Ücreti yatırıldıktan sonra makalenin hakemlik süreci başlatılacaktır. 7 işgünü içinde ücretin yatırılmaması durumunda makale sorumlu yazara iade edilecektir.
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi
Karadeniz Teknik Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü, 61080, Trabzon/Türkiye
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.